Young Geoscientists Council

News

Promovendi Netwerk Nederland PhD Kieswijzer

Op 1 maart jl. , precies twee weken voor de Tweede Kamerverkiezingen, heeft het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) haar kieswijzer gelanceerd. Met het antwoord op voor promovendi en andere jonge academici belangrijke vragen: Wie investeert er in (fundamenteel) wetenschappelijk onderzoek? Is valorisatie of open acces leidend voor politieke partijen? Krijgen jonge onderzoekers als het aan de politiek ligt ooit een vaste baan? En, is promoveren eigenlijk wel werk?

Om het antwoord te geven op deze vragen, spitte het PNN alle partijprogramma’s van de in 2012 in het parlement gekozen partijen door. Aan de hand van een zestal stellingen scoorde zij de politieke partijen. Voor de stelling ‘promoveren is werk’ betrokken wij niet alleen de partijprogramma’s van de politieke partijen, maar bekeken wij ook de stemmingsuitslagen van moties die daaromtrent zijn ingediend in de Tweede Kamer.

Het PNN hoopt dat promovendi met deze kieswijzer een geïnformeerde keuze kunnen maken op 15 maart. De keuzes die politieke partijen maken in hun programma’s over onderwijs en onderzoek, kunnen een grote weerslag hebben op de toekomst van jonge onderzoekers in Nederland. Daarom roepen wij alle promovendi en andere jonge academici op hun overwogen stem uit te brengen op 15 maart.